Ukusno.. poznato… nacionalno

 

 

Većina država ima omiljeno nacionalno jelo. Popularna među domaćim stanovništvom, formirajući identitet kraja, ova jela su jedno od najvažnijih iskustava za posjetitelje.

 

Nabrojat ćemo neka od njih:

hamburger_love-normal

Hamburger – USA: Iako je porijeklo hamburgera upitno, njegova popularnost nije – o tome nema rasprave. Nadamo se da Njemci ovo neće čitati ali izgleda da je hamburger američko nacionalno jelo. Dodaci i preljevi variraju od regije do regije, ali za originalnu verziju ovoga jela posjetite Louis Lunch u New Haven, Cannecticutu, koji poslužuje hamburgere od 1900 godine i tvrdi da je najstariji restoran s hamburgerima u Sjevernoj Americi.


acree

Ackee an Saltfish, Jamaica: Iako je ackee poznat kao hrana za robove, Jamajčani su ga prigrlili kao dio svojeg nacionalnog jela. Ovo hranjivo voće orašastog okusa, kada je kuhano – izgledom podsjeća na kajganu. Jamajčani ga serviraju sa usoljenom ribom, lukom i rajčicama. Navodno se najbolji jede u Jake´s na Treasure Beach – a osim što ćete pojesti vjerojatno najbolji ackee & saltfish, Jake će Vam odmah ponuditi i školu kuhanja!


cocoo

Coo-Coo and Flying Fish, Barbados: skuhajte cornmeal (gotovo smo sigurni da je ovo obična palenta) i afričku biljku okra u vodi i začinitei s malo soli i maslaca i dobit ćete odličan coo-coo. A na Barbadosu kažu da se coo-coo poslužuje uz leteću ribu (flying fish) koja se ili kuha sa sokom limete, začinima i povrćem ili je pečena i poslužena s začinjenim umakom.


bulgogi

Bulgogi, Korea: Goveđi bulgogi se priprema od tankih komadića mesa mariniranog u mješavini soja umaka, sezamovog ulja, češnjaka, luka, đumbira, šećera i vina. Meso se lagano preprži i često se jede umotano u listove salate ili špinata uz dodatak kimchija (štapići kiselih krastavaca, paprike ili bilo kojeg drugog ukiseljenog povrća). Mnogi korejski resotrani imaju mini roštilje smještene na sredinu stola kako bi gosti sami mogli grillati meso.


kibbeh-Allans-Falafel

Kibbeh, Libanon/Sirija: ok, kak sad stvari stoje neznamo hoće li kibbeh još dugo biti sirijsko nacionalno jelo ili će ga zamjeniti boršč i hamburgeri, i nismo sigurni koliko uopće želite otići tamo i baciti laganu mezu, ali eto – da se zna: da bi u Libanonu rekli da ste dobro jeli – obrok mora započeti laganom mezom. A Kibbeh – napravljen od fine janjetine bulgura i dobro začinjen – osnova je dobre meze. Često se poslužuje pržen, pečen, kuhan, punjen svime i svačime – ali kažu da je najukusniji – sirov.


goulash

Gulaš, Mađarska: tu sumnje nema, još od 1800-ih kada su mađari odlučili ustanoviti brojne simbole nacionalnog identiteta kako bi se razlikovali od svojih partnera u Austo-ugarskom carstvu, gulaš je postao mađarsko nacionalno jelo. Ovo jelo od junetine, povća, crvenog luka i začina, svoj bogati okus dobiva polaganim krčkanjem sočnih komada mesa i paprike.


wiener-schnitzel-a-la-sacher-img-2247
Wiener Schnitzel, Austrija: načinjeno od najboljih sastojaka i servirano toplo ovo jednostavno jelo od najfinije teletine, lagano prženo u dubokom ulju uistinu je najbolji Austrijski ambasador – bez obzira što neki izvori kažu da jelo svoje prave korjene ima u Italiji. Austrijanci tipičnu bešku šniclu serviraju s nekoliko listića peršina i kriškom limuna uz salatu od krumpira.

potaufeu

Pot-au-Feu, Francuska: mi bi to skoro pa jednostavno rekli – dobra juha! Ovo je tradicionalno, vrlo rustikalno jelo koje se u Francuskoj kontinuitetu kuha cijelu zimu. Ovo će Vas mirisno jelo od kuhanog mesa, korjenastog povrća i začina dobro zagrijati. Tradicionalno, kuhari će procijediti juhu i poslužiti je odvojeno od mesa.


roastbeefwithyorkshi_87605_16x9
Roast Beef and Yorkshire Pudding, Engleska: usprkos rastućoj engleskoj kozmopolitizaciji (jeli to uopće riječ?!) kuhinje, ovo jelo ostaje omiljen nedjeljni ručak i nacionalni simbol uštogljenih otočana.  Nazvano po pokrajini Yorkshire – pudinzi (koji to u stvari nisu) nekada su se služili prije glavnog jela u kućama koje su si mogle priuštiti malo junetine. Danas se pečenka i puding najčešće poslužuju istovremeno, zajedno s pečenim krumpirima, povrćem i umakom od hrena.

Irish-beef-stew

Irish Stew, Irska: Originalno pripravljeno od ovčetine s lukom, krumpirom i peršinom, Irsko se varivo danas često priprema uz dodatak i drugog povrća kao što je npr. mrkva ili grašak. Uz to, kuhari često ovčetinu kratko prepeku na tavi prije no što je stavljaju u lonac za varivo, zbog toga varivo ima bogatiji okus i često u Irske pubove privlače i one koji su manje ljubitelji piva a više dobre hrane.