Najljepši mostovi svijeta

Najljepši mostovi svijeta

 

Tower bridge in London

Tower Bridge, London, UK
Jedan od najpoznatijih londonskih znamenitosti, Tower Bridge, zvijezda je milijuna razglednica, majica, torbi i ostalih suvenira i niti jedan posjet Londonu nije potpun bez fotografije slavnoga mosta.

 

 

 

chengyang-bridge-in-china-by-view-world-beauty-6Chengyang most, Sanjiang County, Kina
Most “vjetra i kiše“ – izgrađen bez i jednog čava ili vijka isključivo od drva i kamena, remek djelo je arhitekture. Most je kombinacija mosta, prolaza, terase i kineskog paviljona i koristi se kao glavna poveznica između dva nastanjena sela stoga je i danas iznimno prometan.

 

 

 

Pont du Gard, Gard River, Francuska
Pont du Gard započeo je svoj život kao akvadukt kojim je voda transportirana u rimski grad Namausus i svjedok je nevjerojatnim graditeljskim sposobnostima rimskih arhitekata. Izgrađen prije više od 2000 godina, Pont du Gard visok je svega 17 metara, dugačak nešto više od 48 km i prenosio je oko 20 milijuna litara vode u grad svakog dana.

 

 

 

Rialto, Venecija, Italija
Rialto u Veneciji ima jedinstven oblik luka nadvijen iznad legendarnog Grand kanala. Raspjevani gondolijeri rado plove ispod lukova od bijelog kamena kako bi turistima još više uljepšali dojam jednog od najromantičnijih gradova na svijetu.

 

 

 

Ponte dei Sospiri, Venecija, Italija

Još ćemo se malo zadržati u Veneciji, i usput recimo da je to jedini grad u kojem smo izabrali izdvojiti čak 2 najljepša mosta. “Most uzdaha” premošćuje kanal Rio di Palazzo a povezuje Duždevu palaču s Novim zatvorom – napomenimo usput da je to prva zgrada na svijetu izgrađena za tu – zatvorsku – namjenu. Tako je i dobio ime, kažu da su zatvorenici kada su ih sprovodili iz ureda glavnog državnog inkvizitora u tamnicu, upravo na ovome mostu bacili posljednji pogled na slobodu i život i duboko uzdahnuli. Stvarnost je doduše malo drugačija. U vrijeme izgradnje mosta inkvizicija je bila stvar prošlosti a osim toga mostom su sprovođeni samo sitni kriminalci koji obično nisu osuđivani na smrtnu kaznu. Moderna legenda je puno veselija od stare i kaže kako će zaljubljeni parovi koji prođu ispod mosta točno u zalaz sunca i pri tom se poljube, ostati vječno zaljubljeni.

 

An image of the Ponte Vecchio in Florence Italy

Ponte Vecchio, Firenca, Italija

Napustili smo Veneciju ali ćemo još malo ostati u Italiji. Ponte Vecchio – ovaj srednjovjekovni stari most premošćuje rijeku Arno i jedan je od najupečatljivijih znamenitosti Firence. Most je prepun malih trgovina nakitom, kožne galanterije i raznih luksuznih suvenira. Dućani koji kao da su nabacani jedan povrh drugoga samo dodaju šarmu i primamljivosti ove neobične tržnice.

 

 

 

Brooklyn Brigde and the Towers of Lights , New York CityBruklinski most, New York, USA

Iza konstrukcije ikonografskog Bruklinskog mosta krije se interesantna povijest. Originalni dizajner mosta, John Roebling, proveo je gotovo 15 godina uvjeravajući gradske vjećnike da mu dozvole ostvariti san i izgraditi najdulji viseći most na svijetu. Na žalost, Roebling je umro prije no što je konstrukcija započeta, pa je njegov sin, Washington Roebling preuzeo odgovornost, sve dok se i on nije razbolio, te je most konačno završen pod nadzorom njegove supruge Emily.

 

 

 

Helix Bridge, Marina Bay Sands Singapore, NightHelix Bridge, Marina Bay, Singapur

Ovaj ultra moderan most konstruiran je od stakla i čelične mreže ne prestaje impresionirati turiste i savršeno pristaje hi-tech gradu kakav je Singapur. Noću je most osvijetljen plavim električnim svjetlom što mu daje poseban čar, stoga nije čudo da je ovaj most jedno od najfotografiranijih mjesta u Singapuru.

 

 

 

Millau-Viaduct-Bridge-Midi-Pyrénées-FranceMillau Viaduct, Midi-Pyrenees, Francuska

Izgrađen 2004. ova elegantna struktura već je postala simbol na koji su Francuzi nevjerojatno ponosni. S visinom od 343 metra smatra se najvišim mostom na svijetu i s njega se pruža pogled na neke od najljepših dijelova francuske prirode.

 

 

 

Khajoo bridge over Zayandeh river, Isfahan, Iran

Khaju most, Isfahan, Iran

Ovaj prekrasan primjer arapske arhitekture izgradio je u 17. Stoljeću Šah Abbas II i još uvijek je funkcionalna brana koja i danas donosi vodu mnogim vrtovima duž rijeke Zayandeh. U centru mosta izgrađena su dva velika paviljona koja su originalno bila namijenjena šahu, ali su danas otvorena za javnost.

 

 

 

ggGolden Gate, San Francisco, USA

 

O ovom smo mostu već pisali, ne zato što nas posebno fascinira njegova ljepota, već smo slučajno više puta naišli na interesantne podatke o istome. Pa smo tako već ranije objavili da: “Poznati viseći zaštitni znak San Francisca u stvari uopće nije zlatne boje. Sigurni smo doduše da ste to već i sami primijetili. Službeno – njegova je boja “internacionalno narančasta”. Goldengatebridge.org stranica čak je i objavila točnu formula za ovu boju kako bi obožavatelji mogli kod kuće replicirati most točne boje. Most je dobio “zlatno” ime po tjesnacu Golden Gate iznad kojeg je sagrađen a koji spaja San Francisco zaljev i Tihi ocean.” A danas bismo tome samo dodali da je izgrađen 1937. godine nakon više od 4 godine i 27 mill dolara, te je dana postao jedan od najfotografiranijih mostova na svijetu.