Predsjedničke palače

Najljepše predsjedničke palače

Krenete li slučajno (ili namjerno) u obilazak svijeta, kada posjetite prijestolnicu svakako bacite oko na Predsjedničku rezidenciju. Mogla bi Vas iznenaditi njezina ljepota ili možda veličina, ponekad će iznenađenje biti pozitivno, ponekad baš i neće, ali dobro je vidjeti i ponešto saznati.

imagesBijela kuća, Washington DC, USA

Činjenica da je ovaj članak u originalu napisao Amerikanac, vjerojatno je jedini razlog zašto se upravo Bijela kuća nalazi na prvome mjestu. Ova lijepa – ali daleko od najljepše – rezidencija izgrađena u neoklasičnom stilu, dom je američkih predsjednika još od doba Johna Adamsa davne 1800. Godine.

 
 
 

22. Predsjednička palača, Dushanbe, Tajikistan

Predsjednik Tajikistana je poglavar države i ujedno drži i najvišu poziciju u Vladi Tajikistana. Obitava u Predsjedničkoj palace Tajik. palača je još poznata i kao Palača jedinstva i Vahdat Palača a smještena je u Dushanbeu.

 
 
 
 
 

33. Predsjednička palace Ak Orda,, Astana, Kazakhstan

Ak Orda – “bijela horda” službeno je radno mjesto predsjednika Kazakhstana, smještena u Astani. Palača je izgrađena u roku od tri godine i službeno otvorena 2004. Godine. Izgradila ju je Mabetex grupa osnivača Behgjet Pacollija, trećeg predsjednika i prvog zamjenika premijera – Kosova. Palača doduše nije namijenjena za život predsjedničke obitelji, predsjednik ovdje samo – radi.

 
 
 
 

44. Predsjednička palača, Abu Dhabi (UAE)

Čudesno zdanje sastoji se od glavne palače (koja se proteže na otprilike 2 mil m2), manjih palača, vila, i pratećih građevina i paviljona. Cijeli kompleks nalazi se u dobrom, slatkom, raskošnom društvu taman do Emirates Palace Hotela koji se i sam proslavio kada je za Božićne blagdane svoje zeleno drvce okitio ukrasima vrijednim 11 M dolara. Sama izgradnja palače stajala je skromnih 490 M dolara i stručnjaci vjeruju da se ovdje radi o najskupljoj predsjedničkoj palači na svijetu.

 
 
 

55. Praški dvorac, Prag, Češka

Praški dvorac datira još iz 9. stoljeća a danas se koristi kao službena rezidencija Predsjednika Češke. Dvorac je bio dom brojnih Bohemskih kraljeva, rimskih careva i predsjednika Čehoslovačke. Bohemski kraljevski dragulji i danas se čuvaju u skrivenoj tajnoj sobi u dvorcu. Guinnessova knjiga Praški dvorac navodi kao najveći drevni dvorac na svijetu. Smješten je na gotovo 70.000 m2, dugačak je 570 metara a širok oko 130.

 
 
 
 

66. Moskovski Kremlj

Kažemo moskovski, jer mnogi ne znaju da kremlj na ruskom znači dvorac, da ih je Rusija prepuna i da je Moskovski samo najveći i najpoznatiji. Dvorac je izgrađen od 1837-1849 godine u želji da naglasi veličinu Ruske autokracije. Palača je nekada služila kao Moskovska rezidencija ruskog cara a u moderna vremena kao radno mjesto ruskog predsjednika.

 
 
 
 
 
 
 

77. Predsjednička palača Oguzkhan, Ashgabat, Turkmenistan

Oguzkhan palača službena je rezidencija i radno mjesto Predsjednika Turkmenistana. Predsjednik Saparmurat Niyazov koji je sam i osmislio Turkmenbasy palaču i po kojem je i dobila ime, u njoj je živio od 1997 do 2006. Godine. Nedaleko stare, manje Turkmenbasy palače 2011. Godine izgrađena je nova palača i stanovnike Turkmenistana to je koštalo otprilike 250 milijuna dolara.

 
 
 
 
 
 

88. Palača Jedinstva, Yaounde, Kamerun

Smještena u regiji Etoudi, Yaounde, Palača jedinstva je predsjednička palača Predsjednika Kameruna koji u njoj boravi od 6. studenoga 1982. – pune 33 godine, od kada je preuzeo dužnost.

 
 
 
 
 
 
 

99. Predsjednički uredi, Taipei, Taiwan

Predsjednički ured, dom je Predsjednika Republike Kine. Smještena u Taipeiu, ova je zgrada za vrijeme japanske okupacije Taiwana izgrađena za Generalnog guvernera Taiwana. Uništena je za bombardiranja u WW II ali ju je prvi kineski guverner obnovio po preuzimanju vlasti na Taiwanu. Predsjednički ured postala je 1950 nakon što je vlada Republike Kine izgubila kontrolu nad državom na kopnu i premjestila glavni grad Republike Kine u Taipei potkraj 1949.

 
 
 
 

1010. Kuća Flagstaff, Accra, Gana

Predsjednička palača Flagstaff ujedno je i dom i ured Predsjednika Gane. Ova zadivljujuća građevina rekonstruirana je 2008. Godine. Trošak izgradnje iznosio je oko 50 milijuna dolara.