Za vinoljupce i ljubitelje lijepog

 
 
Pet predivnih resorta za ljubitelje vina

Studeni je još uvijek odlično doba za posjet talijanskom vinogorju – dok jedna berba završava (grožđe) – druga se tek zahuktava (masline). Sviježe jesensko vrijeme i lokalni restorani koji nude bogate sezonske menije samo su neki od razloga za posjet vinogradima prekrivenim brežuljcima u sljedećim tjednima. Iako u Italiji ima mnogo jakih vinskih resorta i hotela, donosimo Vam njih 5 (ukljčujući i jedan na Siciliji koji bi svakako bilo bolje posjetiti u proljeće) koji uz superb vina nude i “ono nešto posebno”.

 


Kad posjetite Il Borro Relais & Chateaux – imate osjećaj da ste u gradu čiji gradonačelnik ima istančan ukus za unutarnje uređenje, umjetnost i hranu. To je zato što je glavna pokretačka snaga Ill Borra, smještenog 52 km od Firence, dugo godina bio Ferruccio Ferragamo, predsjednik globalnog modnog brenda poznatog Vam imena. Imanje, nekada u vlasništvu talijanske kraljevske obitelji Savoy, proteže se na 700 hektara prekrasne Toskanske prirode i nudi nekoliko različitih opcija smještaja – apartmane u vili, vile, uključujući i povjesno imanje nekada u vlasništvu talijanskog vojvode, kao i seoske kuće. Ferragamo je vinograde presadio 1996. godine; danas vinarija proizvodi crveno, bijelo, rose vino, rakiju i Vin Santo. U Ill Borru ima se što za vidjeti, uključujući i vlstiti art muzej (Galleria Vino e Arte), butike i dućane. Vrijeme možete provesti jašući kroz prekrasnu prirodu ili isprobati novi Ferrari u testnoj vožnji dok će neki radije otići u lov na tartufe ili se posvetiti satovima kuhanja.

Il Borro nudi posebne aranžmane za Božić i Novu Godinu. Za one koji požele odsjesti u Villa Il Borro, glavni šef kuhinje priredit će iznimno ukusnu privatnu većeru ili Božićni ručak.


 


Obnovljeno selo Toscana Resort Castelfalfi smjestilo se 64 km jugozapadno od Firence ima bogatu prošlost i čvrste veze s najmoćnijim toskanskim obiteljima. Mnogo je opcija smještaja u hotelima 5* i 4* kao i u apartmanima i vilama za najam. Castelfalfi proizvodi šest vrsti vina između kojih Chianti and Chianti Riserva DOCG s  vinograda na kojima rode Sangiovese, Merlog and Cabernet Sauvignog uz druge manje poznate sorte. Na imanju koje se proteže na 1100 hektara uzgajaju se masline u masliniku koji broji više od 10.000 stabala. Poseban je doživljaj većera u Rocca di Castelfalfi smještenom u obnovljenom srednjevjekovnom zamku koji je nekada bio u posjedu obitelji Medići. Castelfalfi također nudi i najveći golf teren u regiji.

 


Ljubitelji umjetnosti pak trebali bi razmotriti posjed Castello di Ami, koji je Wine Spectator opisao kao jedno od najboljih Chianti Classico imanja, ne samo zbog vrhunskih vina već i zbog specifičnih kontemplacijskih dijela umjetnika Michelangela Pistoletta, Anisha Kapoora i Hiroshi Sugimota koja se mogu vidjeti na imanju. Lorenza Sebasti i vinar Marco Pallanti glavni su mozgovi iza ovog umjetničko-vinskog projekta i vinarije smještenog u selu Localita Ama oko 27 km sjeverno od Siene. Ama nudi mogućnost neobično ugodnog smještaja u srcu vinogorja u Villi Ricucci iz 18. stoljeća.

 


Od 12. stoljeća Castello Del Nero promijenio je samo tri vlasnika uključujući plemeniti Del Nero klan po kojem je imanje i dobilo naziv. Potom je imanje preuzela veleposjednička obitelj Torrigiani a danas je u vlasništvu američkog poslovnjaka Roberta Trotte koji ga je nakon intenzivne renovacije (pod nadzorom Italian Fine Arts Commission) pretvorio u luxuzni hotel 2006. godine. Udaljen 33 km od Firence, Costello nudi 50 soba i apartmana, luksuzni spa s brojnim tretmanima te vrhunski resoran nagrađen Michelinovom zvjezdicom – La Torre. Vinsi podrumi koji datiraju iz 12. stoljeća a u kojima se danas nudi kušanje vina, poznati su po svojoj velikoj kolekciji vrhunskih vina iz cijeloga svijeta.

Castello Del Nero ograničio je svoju proizvodnju na dva crvena vina, Pieve Del Nero i Il Levriero, koja se ne prodaju u trgovinama već su dostupna u njihovom restoranu i mogu se kupiti u hotelu.

 


Capofaro Malvasia & Resort Rellais & Chateaux na otoku Salina (uz obalu Sicilije) ima iznimno dramatičan položaj sa sjajnim pogledima na Tirinejsko more i otoke Panarea i Stomboli u daljini. U vlasništvu je aristokratske obitelji Tasca, slavne po njihovim Tosca d’Almerita imanjima širom Sicilije. Na ovom imanju uzgaja se grožđe sorte Malvazija – suho i slatko. Resort je poznat po svojoj kuhinji koja crpi inspiraciju od vrhunskih sicilijanskih majstora kuhinje koje je plemstvo zapošljavalo zbog dokazaog poznavanja francuske kuhinje 19. stoljeća i otočne kulinarske tradicije.