Najčudnije kuće na svijetu

1. The Piano House, Anhui, Kina

 

Ova neobična građevina u obliku klavira i violine izgrađena je 2007 godine i služi kao prostor za izlaganje planova novosagrađenog distrikta Shannan u Huainanu u Kini

2. Cube house, Nizozemska

Ova šuma od kuća izgrađena je od 38 kocki spojenih zajedno. Zgradu je dizajnirao Piet Blom zaokrenuvši tradicionalnu kuću za 45 stupnjeva i smjestivši je na vrh šestokutnog stupa. Njegov dizajn predstavlja selo unutar grada gdje svaka kuća predstavlja drvo a sve kuće zajedno – šumu.

3. National Centre for Performing Arts, China

NCPA zgrada još je jedna briljantna kineska arhitektonska inovacija. Nazivaju je najčudnijom građevinom u Kini i jednom od najčudnijih u svijetu. Građevina izgleda kao gigantsko jaje povrh jezera. Za izgradnju ove – u cijelosti od stakla izgrađene građevine – bilo je potrebno gotovo 6 godina.

 

4. Wonderworks, Tennessee

Slika govori sve – zgrada izgleda kao da ju je netko iščupao iz temelja i spustio je na glavu, a da bi dojam bio potpun – tu su i pukotine!

U stvari WonderWorks je tako dizajniran i izgrađen – efekt je očito postignut jer već godinama upravo ova zgrada predstavlja glavnu turističku atrakciju Tennesseeja.

5. Nautilus House, Mexico

 

Nautilus House u Meksiku izgrađena je točno kao morska školjka. Ima spiralna stepeništa i zaglađene plohe.

6. Dancing house, Prag, Češka

 

Plešuća kuća nadimak je dat zgradi osiguravajućeg društva Nationale Nederlanden u centru Praga. Zgrada je projektirana na slobodnom dijelu obale rijeke gdje se tijekom Drugog svjetskog rata nalazila zgrada koja je uništena u bombardiranu Praga 1945. godine.

7. The Crooked House, Poland

Ova zgrada izgleda baš kao što joj i naziv kaže – iskrivljeno.

Izgrađena je 2003 godine u Sopotu u Poljskoj kao dio šoping centra i izgleda kao kuća koju biste našli u dječjim slikovnicama.

8. Lotus Temple, Delhi

Lotus Temple poznat i kao Bahai hram remek-djelo je moderne arhitekture. Ovaj hram je jedan od simbola New Delhija i jedna od najposjećenijih znamenosti u Indiji. Dizajn hrama je inspiriran cvijetom Lotosa koji predstavlja simbol  mira, čistoće, ljubavi i besmrtnosti a ujedno je i nacionalni cvijet Indije.

9. Stone House, Portugal

Ova nas kuća vraća ravno u Kameno doba. Izgrađena je jednostavno između dvije divovske kamene stijene.