Veliki Kineski zid

Usprkos tvrdnjama iz raznih izvora uključujući i Ripleyevu “Vjerovali ili ne” iz 1930-ih, NASA je ustvrdila da se Veliki kineski zid – iako dugačak čak 21.196,18 km – ne može vidjeti s mjeseca, barem ne bez moćnih teleskopa – al to onda i nije neko čudo. E sad Vas zanima tko je to bio na Mjesecu, kada i kako se sjetio provjeriti vidi li se Kineski zid prostim okom ili ne – e ne znamo odgovor niti na jedno od tih pitanja, ali ako ste planirali putovati na Mjesec kako biste jednim pogledom obuhvatili svu veličanstvenost Velikoga zida – nemojte! Naime moonwalkersima Zemlja izgleda vjerojatno vrlo slično onome kako nama izgleda Mjesec – i kave su šanse da tamo vidite nekakav zid?? Nikakve – doduše vjerojatno zato što su svi zidovi izgrađeni na Tamnoj strani! 😮

Osim toga, onih dvajstneštotisuća kilometara zida nije jedna neprekinuta linija zida. Zid je na nekoliko mjesta prekinut zbog visokih planinskih vrhova, rijeka i sličnih prirodnih prepreka koje su graditeljima uštedjeli nešto građevinskog materijala.

E da, još jedna bitna informacija, odlučite li posjetiti veliki kineski zid, nemojte ga lizati. Da znam, upravo ste pomislili: WTF??? pa zašto idem u Kinu nego da ližem zid – ali nemojte. Naime, kako bi izbjegli eroziju zida zbog kukaca, mrava i slične gamadi, pri izradnji je (ne znamo kako, gdje i u kojim količinama) korišten arsen – otrov kraljeva. Znam.. otrov kraljeva a truju mrave i kukce.. kinezi!

chinawall