Živjeli!

Uz svaku varijaciju “živjeli” u svijetu – ide i tradicionalno piće koje upotpunjuje zdravicu. Bilo da se radi o pivu, vinu, žestici ili sokiću, regionalni tekući specijalitet je odličan način upoznavanja lokalnih običaja i kulture.

Brazil

Put u ovu južnoameričku državu ne bi bio potpun ako nebiste probali slaku CAIPIRINHU. Ovo tropsko piće može se napraviti od više vrsta voća kao što su limun, naranča, lubenica, breskva ili nekog drugog – bitno je da se ono umješa u glavni sastojak – cachaçu koja se proizvodi od soka šećerne trske, za razliku od ruma, koji se radi od melase dobivene iz soka šećerne trske. U brazilu ovo piće nema konkurencije u popularnosti a u portugalskom jeziku ima stotine sinonima – od uísque brasilero (brazilski whisky) do áqua-benta (sveta voda).
  ••••Brazil's favourite drink (Credit: Bambu Productions/Getty)

Švedska

Jedinstveni švedski izum – punsch je piće spravljeno od arracka uvezenog iz jugoistočne Azije. Švedska kompanije East India počela je uvoziti arrack još davne 1733. godine i od njega proizvodti punsch koji je odmah postao popularan među pripadnicima visokog društva. Ovo piće ima sladak bogat okus i obično se servira na ledu, međutim u hladnim zimskim danima često ga griju na 40 °C i tad odlično paše uz tradicionalnu švedsku juhu od graška.

Kanada

Kada putujete u Kanadu, trebali biste svakako probati Sortilège – whiskey napravljen od javorovog sirupa.

Argentina

Želite li se napucati kofeinom na prirodan način – posegnite za erva-mate – službenom infuzijom Argentinaca.

Ovaj napitak sličan čaju tradicionalno se s prijateljima ispija naizmjence. Napitak se servira u jednoj posudi sa slamkama koje filtriraju listove biljke. Posuda se dodaje u krug i po potrebi čaj se dolijeva. Danas erva-mate možete kupitii u vrečicama i piti ga iz šalice dodajući mlijeko i šećer – ako ga konzumirate na taj način, dobro je znati da se napitak tada zove mate cocido.

Indija

u južnom Indijskom gradu Madurai jigarthanda je popularno osvježavajuće piće. Možežte ga kupiti na svakom koraku na ulici. Može Vam zvučati čudno kada Vam kažu da se ovo piće, koje izgledom podsjeća na frape od banane, radi od mlijeka, sirupa sarsaparille, lateksa iz bademovog drveta ili alge zvane kineska trava – međutim rezultat je jednostavno divan!