Ukusno i autentično!

 

Što je urbana legenda?

Jelo tako nezaboravno da postaje jednako slavno ili slavnije od grada u kojem je nastalo.

 

Evo nekih od njih:

  1. Louisville, Kentucky – smišljen kao noćni snack za partijanere u Brown Hotelu – Hot Brown – otvoreni sendvić od puretine na tostu s slaninom, rajčicama i vrhnjem, dobar je razlog za uzbuđenje i danju i noću.
  2. Chennai, Indija – Chicken 65 je indijskim restoranima ono što su Buffalo wings američkim. Vjeruje se da je začinjenu piletinu prženu u dubokom ulju prvi pripremio vlasnih Buhari Hotela u Chennaiu i vrlo je vjerojatno da je ime dobio po broju čili papričica u originalnom receptu.
  3. Buffalo, New York – Začinjena i šarf – Buffalo wings, omiljeno jelo barskih ptičica svuda po svijetu, duguju svoje postojanje Anchor Bar Restoranu na 1047 Main St. gdje su prvi puta poslužena 1964. godine.
  4. Ho Chi Min City, Vietnam – Saigon, današnji Ho Chi Minh City, postao je hot spot za popularni vjetnamski sendvič bánh mioriginalno napravljen od “fancuza” (fench baquette), 1954. godine kada je konačno izašao ispod Francuske imeprijalističke čizme.
  5. Lyon, France – u zemlji čija je kuhinja upitno proglašena najboljom na svijetu, Lyon se smatra epicentrom dobre hrane. Čini se jedino fer da ima i jelo nazvano po njemu – Lyonski krumpiri – ploške krumpira prepržene na tavi i posute lukom i peršinom, nije senzacija, al zvuči dobro.
  6. Cincinnaty, Ohio – Poznat po svom Chiliju, stanovnici ovog grada pojedu 4500 tona svog omiljenog spicy jela. Želite li naručiti kao domaći: three-way (sa špagetima i naribanim sirom), four-way (sa lukom i grahom) ili five-way (sve gore navedeno zajedno)
  7. Osaka, Japan – ulična hrana takoyaki toliko je omiljen u svom rodnom gradu Osaki da postoji čak i tematski park-muzej posvećen prženim okruglicama hobotnice posutim mrvicama morske trave i servirane s slatkim takoyaki umakom.
  8. Bologna, Italy – Špageti s mljevenim mesom glavna je prehrana studenata bilo gdje u svijetu. Ali pravi umak Bolognese – jelo je nazvano po gradu gdje j i nastalo. Ne bi li mu vratili autentičnost, gradska gospodarska komora organizirala je 1982. godine kuharsko nadmetanje i pri tom izabrala i službenu verziju jela. Pravilo broj 1.: umak Bolognese servira se s širokim rezancima (flat tagliatelle) a ne sa tankim špagetima!
  9. Edam, Nizozemska – Stoljećima najpopularniji sir na svijetu, sir Edamer dobio je ime po lučkom gradu gdje su ga prodavali. I dan danas u ljetnim mjesecima možete vidjeti farmere kako navigaju starim kanalima prevozeći velike kolute sira na tržnicu.
  10. Ensenada, Mexico – Kad je 1958. godine otvorena tržnica Ensenada i kad je započela prodaja svježih lokalnih morskih specijaliteta, riblji tacosi postali su legenda. Danas većina uličnih štandova u Ensenadi prodaje kombinaciju pržene ribe i račića prelivenih majonezom, šalšom i garniranih kupusom.