Hladno pivo!

Pronaći omiljeno mjesto za popit dobru pivicu u vlastitom gradu već je težak zadatak, a pronaći ga u stranome svijetu, u gradu u kojem ste zastali na dan ili dva – e to je već posao. Zach Mack, poznati svjetski pivoljubac – pivoznalac a pritom i vlasnik vraški dobrog puba, obišao je svijet u potrazi za najboljim mjestom za guštanje u pivici. Pronašao ga je na gotovo svakom kontinentu – a izdvojio je neke koje biste svakako trebali posjetiti budete li u prilici naći se negdje u susjedstvu.
akkurat

Akkurat, Stockholm, Švedska – Teško da biste prvo pomislili na Švedsku kad je riječ o pivi, ali Akkurat je klasik na kultnoj pivskoj sceni. Ovdje ćete uvijek pronaći traženi Cantillon (to je ujedno i Zachova preporuka – Cantillon Gueuze), ali tu nije kraj. U pivskoj karti pronaći više od 600 različitih piva, uključujući i ona cuvée (je, i toga ima… cuvée pivo.. pffff!!!) ali i podrumske vintage ljepotice koje nećete pronaći nigdje drugdje – i točka.

bakusyu

Bakusyu Club Popeye, Tokio, Japan – Nastavljamo Vas šokirati, al´ tak´ je – u kulturi koja cijeni pivo kao što ga Japanci cijene, ne iznenađuje da se upravo u Tokiju nalazi jedna od najcjenjenijih pivskih barova u Aziji.
Karta pive je izgledom blago rečeno – komična, i web stranica je zapela u 90-ima, ali će Vas provesti kroz impresivnu zemljopisnu kartu pivarstva u Japanu uključujući Hitachino i Ise Kadoyau i pri tom ostaviti mjesta i za Američke i Europske pivske zvIjezde. Mi bismo ih ovog puta zaobišli i svakako probali Yo-Ho Tokyo Black Porter.

beerhouse-on-long

Beerhouse on Lag, Cape Town, South Africa – Eto, ne prestajemo s iznenađenjima. Iako možda nije prvi na popisu pivskih eksperata, Beerhouse on Long je prava Afrička oaza za svakoga tko želi istražiti vještinu pivarskih majstora crnog kontinenta. Pivska karta je pozamašna, ne samo zbog 20 točenih i više od 100 flaširanih koje nudi, veći i zbog stranica posvećenim edukaciji o stilovima i načinima lokalne proizvodnje. Zach preporuča da svakako probate Devil′s Peak King′s Blockhouse IPA

brewDock
The Brew Dock, Dublin, Ireland – i konačno smo tamo gdje bi nas i očekivali – Dublin. Irska ima Guinness, ali tek su nedavno počeli ponovno otkrivati pravu umjetnost proizvodnje piva. Brew Dock naglavačke je izvrnuo tradiciju mutnih Irskih pubova s kriglama punim crnog piva – nudi Vam više od 24 točena (većinu iz vlastite pivnice) i više od 100 flaširanih piva iz čitavog svijeta – i sve će Vam servirati u prikladnim pivskim čašama – što je uistinu rijetkost u Dublinu. Postoji ipak jedan stereotip o irskim pubovima koji drži vodu – odlična atmosfera, friendly vibra i brbljavi lokalci koji opsjedaju stolove tak da nema šanse da ćete uloviti stolicu dok natežete Galway Bay of Foam koji gosn Mack toplo.. ne, čekajte – HLADNO preporučuje.

11/04/14 Fairfax Media. Picture by David White. Brothers Beer Bar at the Central Works Depot
Brothers Beer, Auckland, New Zealand. Slatka pivnica, impresivna trgovina pivom i šarmantna birtijica – tako bi ga mogli opisati. Brothers Beer je nov u Aucklandu ali ako Vas put navede – nemojte ga zaobići. Ako niste raspoloženi za neko od njihovih house-brewed piva možete izabrati između 18 vrhunskih točenih lokalnih i više od 200 vrsta flaširanih među kojima su i Yeastie Boys, Liberty Brewing i ParrotDog – naša preporuka je svakako Brothers Auckland Pale Ale!

absseits
Abseits, Bamberg, Germany
Da nije činjenice da je veći dio Café Abseitsa smješten na vanjskoj terasi – mogli bi reči da je ovdje pod jednim krovom smještena najveća kolekcija njemačkih piva. Ayinger, Weihenstephaner, Andechser i naročito lokalni specijaliteti Schlenkerla i Weyermann – svi su na pivskoj listi, koja se istini za volju a u skladu s poznatom njemačkom opsjednutošću detaljima – rotira ovisno o sezonskoj prikladnosti pojedinih vrsta pive. Vlasnik, Gerhard, legendaran je među posjetiteljima po svom gostoprimstvu i teškoj ruci – stoga ako Vam ponudi da probate Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock svakako ga probajte – ne zbog gazdine teške ruke, već zato što Zach kaže da ga treba probati!
cardinal
Cardinal Pub, Stavanger, Norway
Cardinal pogađa ravno u srce skandinavske kulture piva. Nudi čak i degustaciju kako bi lakše pronašli SVOJE pivo, a između 22 točena i oko 550 flaširanih – sigurno ćete nešto naći. Vlasnik redovito potiče goste, pivoljupce i pivare da im pošalju bocu svojeg piva – ako mu se svidi – naručit će ga i staviti u ponudu! Ako zapnete u Stavangeru kod kardinala svakako probajte Nøgne Ø Tiger Tripel.

A small speach by Cantillon brewer Jean Van Roy just before 9 PM CET when the Cantillon Zwanze was tapped world wide.
Chez Moeder Lambic, Saint-Gilles, Belgija
Čak i u zemlji zatrpanoj pivnicama kao što je Belgija, samo ih je nekoliko uistinu impresivnih. Jedan od njih je i Chez Moeder Lambic. Prekrasan ambijent, naglasak na sporoj hrani i jedna od najboljih karti regionalnog i vintage piva na svijetu. Nađete li se u blizini čašu Cantillon Kriekenlambika nemojte odbiti niti slučajno!

churchkey
ChurchKey, Washington, DC, USA
Vrlo je vjerojatno da ste – ako ste pivoljubac na Istočnoj obali – proveli veće u ChackKeyu. Zahvaljujući jedinstvenim zakonima glede alkohola u DC-u, iz 55 linija za točenje i više od 500 boca pive ovdje teku neka od najboljih prekobarskih piva: od lokalnog DC Brau-a ili Baltimores Stillwatera do Californias Lagunitasa, Green Flasha i AleSmitha, sve ćete ih naći ovdje – i nikako nemojte propustiti probati Stillwater Cellar Door. 😉

csakajosor
Csak a jó sör, budapest, Hungary
Ime, koje u prijevodu kaže: Samo dobro pivo – ne laže, najbolja pivnica i trgovina piva u Budimpešti zauzela je važno mjesto u Tko je tko u mađarskom i inom svijetu pive. Vlasnik – koji je i sam skitnica pivar (pivar koji putuje uokolo da bi radio pivu, ne onaj koji vas žica kunu dok pijuckate pivicu s kompićima) snažno potiče lokalne proizvode (pive). Ako osjetite nostalgiju daleko od kuće, jedna od 200 i više boca koje se u Csaku nude, sigurno će pogoditi blizu kuće – gdje god to bilo. Osim ako ste i Vi skitnica. Ako niste nostalgični – probajte Foti Kezmuves Sorfozde Keseru Mez – ako slučano uspijete to izgovoriti tako da Vas konobar razumije.