Neosvojeni planinski vrhovi

 

Danas doslovno svatko može (dobro – svatko ′ko ima love) platiti 50.000 $ Shepri da dovuče njegovo avanturističku stražnjicu na vrh Mount Everesta, koji je kao što znate najviši vrh na Zemlji. Spomenuli smo to zato što je Everest ovih dana tako zakrčen turistima da je vrlo vjerojatno da će te se popeti gore i sresti 70-godišnjeg koreanca koji sišući obogaćeni kisik fešta gore sa stotinom svojih najboljih frendova. Pa onda ako najstrašniji svjetski vrh nije ništa više nego elevirani Disney World, to znači da se već na svaki zastrašujući vrh na ovome svijetu uspeo neki slaveželjan pustolov kako bi osvojio pravo na hvalisavi Facebook status. Jel tako?

U stvari – nije tako!

Postoje mnogi ekstremno visoki planinski vrhovi koje ponosno stoje neosvojeni. Glavni uzrok tomu je – vjerovali ili ne – to što je većina die-hard alpinista ipak samo donekle luda – mnogi visoki vrhovi toliko su udaljeni da spasilačke ekspedicije uopće ne dolaze u obzir.
Drugi razlog je što mnoge države u kojima se nalaze takvi izazovi nalaze ne dozvoljava spandex-clad europljanima da na njima testiraju svoju hrabrost i izdržljivost.
Bhutan, recimo, ne dozvoljava bilo kakvu vrstu alpinizma – a dom je najviše neosvojene planine – Gangkar Puensum.
Samo u Tibetu ima vise od 255 neosvojenih vrhova koji su viši od 6.000 metara.
Mount McKinley je sa više od 6.000 metara najviši vrh Sjeverne Amerike a koliko je takvih vrhova u Kini – nismo se ni trudili pobrojati ih – ima ih ko Kineza… previše – za brojat mislim. 

Dakle, za početak ovoga ljeta osvojite… evo.. može Velebit?

Vaganski vrh – nije neosvojen i nećete biti prvi – ali Vam garantiramo dobru tjelovježbu i prekrasan pogled.